Voetschimmel

Ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Veel mensen hebben last van deze -jeukende- huidaandoening. Voorkom dat u besmet raakt. Bezoek regelmatig een pedicure, deze kan in een vroeg stadium schimmel herkennen. Zo kan een eenvoudigde behandeling nog afdoende zijn.

Hoe herken je huidschimmel (zwemmerseczeem)

Schimmelinfecties komen veelvuldig voor tussen de tenen en onder de voeten.Het begint vaak met blaasjes en (door jeuken krabben) het kapot gaan van de huid. Deze infectie is net als de nagelschimmel zéér besmettelijk.

Wat is de oorzaak van huidschimmel

Ze wordt opgelopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen het best, zodat genoemde ruimtes een bron van (her)besmetting vormen. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie.

Behandeling

In een vroeg stadium kan behandeling met anti schimmel-tinctuur nog afdoende zijn. Behalve de huid moeten ook alle schoenen behandeld worden met schimmeldodendespray en de sokken dienen op 60 graden en binnenste buiten gewassen te worden. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat men zichzelf telkens opnieuw besmet. In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

De pedicure

Eigenlijk is een regelmatig bezoek aan de pedicure een ‘must’ wanneer u wilt voorkomen dat een schimmelinfectie zo uit de hand loopt dat niet alleen uw huid maar ook uw nagels aangetast raken. De pedicure inspecteert uw voeten en geeft adviezen om de voeten en voethuid in optimale conditie te houden. Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat zeker op voor schimmelinfectie.

Voorzorgsmaatregelen om een schimmel te voorkomen:

* Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een pH waarde.

* Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.

* Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen.

* Draag schoenen die ventileren.

* Bent u vatbaar voor schimmels? Gebruik dan een schimmeldodende voetcrème.

* Draag badslippers in openbare ruimtes.